În prezent, conform legislației în vigoare, angajații căilor ferate cu responsabilități în siguranța circulației mijloacelor de transport, intervenție sau manevră, cu excepția conducătorilor de tren, pot refuza prelevarea de mostre biologice, fără ca această faptă să se considere infracțiune.

“În comparație cu cadrul legislativ aferent siguranței circulației pe drumurile publice, unde refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice constituie infracțiune și se pedepsesc în consecință, constatăm că în domeniul siguranței transportului feroviar nu există sancțiuni pentru acest aspect. (…) Chiar dacă aceste persoane sunt identificate și testate pozitiv cu aparate etilotest omologate, ele nu pot fi trase la răspundere penală decât dacă sunt de acord cu recoltarea probelor biologice, la spital”, a explicat senatoarea Nicoleta Pauliuc în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Siguranței Rutiere.

În ultimii 2 ani, în România au avut loc peste 20 de accidente feroviare, conform unei analize efectuată din ordinul Ministrului Transporturilor pentru perioada iulie 2021-martie 2023. Analiza a scos la iveală că majortatea accidentelor au avut loc din cauza personalului uman.

“Legea trebuie să se aplice tuturor. Nu putem accepta ca tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de accidente feroviare pe fondul consumului de alcool sau alte substanțe să nu se poată efectua. Și atunci, această eroare trebuie reparată. Și va fi reparată”, a punctat Pauliuc, președinta Comisiei de Apărare din cadrul Senatului.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunțat că proiectul de lege va fi depus în cursul zilei de astăzi.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentDeputatul PNL Otilia Ozmen: Camera Deputaților a adoptat proiectul privind reglementarea pieţei de hidrogen în România
Articolul următorCiucă, la Chișinău: „Este important să explicăm beneficiile de țară membră a UE” – VIDEO