Premierul Florin Cîțu dă primele date privind execuția bugetară pe primul semestru și explică prioritățile de care se va ține cont la rectificarea bugetară care urmează.

“Despre rectificare.

Rectificarea bugetară are la bază execuția bugetară.

În funcție de execuția bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurelor în buget, pentru A MENȚINE deficitul bugetar la ȚINTA de 7.16%.

Acesta este singurul rol al rectificării bugetare.

Referitor la execuție, mai jos câteva dintre concluzille apărute în Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021:

“Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorității titlurilor de cheltuieli și în special în cazul cheltuielilor de capital și a celor cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile”;

“Este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiții finanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, față de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, și sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”;

“De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile, precum și pentru creșterea rigurozității în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”.

Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltielilor lunare din prima jumătate a anului.

Bineînțeles, există și elemente noi pe care trebuie să le luam în calcul la această rectifcare. Asa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic)”,scrie Florin Cîțu pe Facebook.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentEuroparlamentarul Mircea Hava, mesaj pentru liberali: ”Ne Luptăm pentru ce merită, nu între noi!”
Articolul următorNoi tensiuni interne între liberali: începe bătălia pentru ALBA – Alegeri cu miză URIAȘĂ în lupta Cîțu-Orban din PNL