Rareș Bogdan critică lipsa unității în Uniunea Europeană după ce România nu a fost primită în Spațiul Schengen cu drepturi depline și acuză din nou Austria că nu a respectat regulile.

„În primul rând, România!
Suedia a preluat șefia Consiliului UE, prioritățile sale sună bine, mai rămâne să nu fie doar intenții, deoarece românii au suportat destulă umilință prin refuzul nejustificat al Austriei de a respecta normele europene și a accepta prezența noastră în Schengen cu drepturi depline. Marțea viitoare, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, Suedia își va prezenta programul – securitate, unitate, prosperitate, energie verde, stat de drept. Fără România în Schenghen vorbim degeaba despre unitate în cadrul eurosistemului! Fără respectarea regulilor de către Austria, vorbim degeaba de stat de drept! Fără unitate și stat de drept discutăm degeaba despre prosperitate și tranziție la economia verde, ca să nu mai vorbim de securitate. Războiul e lângă noi, românii își asumă un risc enorm, iar NATO trebuie întărit. Foarte probabil, mâine, la Bruxelles, Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen și Charles Michel vor semna o Declarație comună privind cooperarea NATO-UE, document extrem de important în contextul regional – în februarie e un an de la invadarea Ucrainei, iar unitatea e mai importantă decât oricând”, a transmis Rareș Bogdan într-un mesaj postat luni pe pagina sa de Facebook.
Mesajul europarlamentarului român vine la o lună de la veto-ul aplicat de Austria împotriva României, dublat de votul Olandei, care a respins aderarea României, fiind la pachet cu Bulgaria, cu a cărei aderare nu a fost de acord. Votul de respingere a admiterii României în Schengen a fost dat anul trecut, pe 8 decembrie 2022, în Consiliul JAI. O șansă pentru un pas important la aderarea țării noastre în Schengen poate veni mai repede decât se spera, la sfârșitul lunii ianuariee, susțin mai mulți politicieni. 
O reuniune informală a Consiliului JAI a fost programată pentru 25-27 ianuarie, în condițiile în care alegerile regionale din Austria au loc cu câteva zile după, pe 29 ianuarie. Subiectul aderării României la Spațiul Schengen ar putea fi readus din nou pe agenda Consiliului JAI. România va fi reprezentată de ministrul de Interne, Lucian Bode. La sfârșitul lunii ianuarie sunt decise subiectele finale pentru ședința Consiliului JAI din 9-10 martie, unde și aderarea României în Schengen ar putea fi inclusă.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentNicolae Ciucă: “În 2023, peste 2,4 milioane de români vor primi sprijin 250 de lei, la fiecare două luni, pentru alimente”
Articolul următorCiucă, întrevedere cu ambasadorii Cehiei şi Slovaciei, la Palatul Victoria. Bucureștiul a primit noi asigurări de susținere privind aderarea la Schengen