Vicepremierul Raluca Turcan a declarat miercuri că judecătorii Curţii Constituţionale pun în pericol funcţionarea statului român, întrucât în jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleşilor locali, ceea ce reprezintă o “situaţie fără precedent care pune în pericol funcţionarea administraţiei publice locale”, informează news.ro.

“Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puţin de o lună, judecătorii Curţii Constituţionale pun în pericol funcţionarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleşilor locali – alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanţă de câteva zile – situaţie fără precedent care pune în pericol funcţionarea administraţiei publice locale”, afirmă Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Ea spune că, practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleşilor locali.

“Autosesizarea Curţii Constituţionale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acţionat corect pentru a soluţiona o problemă urgentă şi excepţională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleşilor locali. Nu pentru că aşa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie şi care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-şi proteja cetăţenii”, explică Turcan.

OUG de prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, a decisi miercuri Curtea Constituţională, argumentând că prelungirea mandatelor aleşilor locali se face prin lege organică, de către Parlament.

Tot Parlamentul decide cine stabileşte data alegerilor locale, respectiva dacă aceasta e decisă prin lege organică sau prin Hotărâre de Guvern.

Articolul precedentRelansarea economică: Premierul Orban se consultă cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României
Articolul următorMinistrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe vine vineri la Buzău. Care este motivul vizitei