Începe războiul pentru funcțiile de conducere în Partidul Național Liberal. Ludovic Orban și Florin Cîțu vor fi puși față în față, iar cei 5.000 de delegați din întreaga țară vor hotărî cine e cel mai potrivit să conducă. Au fost atacuri dure între cei doi candidați, cu puțin timp înainte de Congresul în care se alege cel de-al 12-lea președinte al PNL.

Războiul final din PNL se dă astăzi, la Romexpo, începând cu ora 11.00, acolo unde vor fi 5.000 de membri ai partidului pentru a-l vota pe viitorul președinte liberal.

Primii delegați au ajuns deja la eveniment. Și președintele PNL – Ludovic Orban a venit în jurul orei 9.00. El a făcut o baie de mulțime și fotografii cu susținătorii săi. Între primele sale declarații, președintele PNL și-a exprimat încrederea că vor fi respectate procedurile de vot.

Florin Cîțu, celălalt candidat la șefia PNL, va veni împreună cu președintele Klaus Iohannis la congres, conform unor surse.

Cei doi contracandidați, Ludovic Orban și Florin Cîțu, au lansat atacuri dure și tensiunea este la cote maxime. La eveniment va participa și președintele Klaus Iohannis, care și-a arătat susținerea pentru Florin Cîțu, deși este neconstituțională intervenția șefului statului în alegerile interne dintr-un partid.

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea Forţa Dreptei, iar Florin Cîţu cu moţiunea România Liberală

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un suflu nou.

Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, un festival al democraţiei. Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

PNL, cel mai vechi partid

Partidul Naţional Liberal este cel mai vechi partid politic din România. A fost înființat la 24 mai 1875, sub conducerea lui Ion C. Brătianu. În 1947 şi-a întrerupt activitatea după ce pluralismului politic a fost interzis de către regimul communist. A fost reînființat în ianuarie 1990. În ultimii 30 de ani, a fost marcat de numeroase sciziuni şi reunificări. După căderea comunismului, PNL a fost condus de 11 președinți. 

După Revoluția din 1989, Dan Amedeo Lăzărescu, Nicolae Enescu, I.V. Săndulescu și Radu Câmpeanu repun bazele PNL.

În noiembrie 1991, PNL pune bazele Convenţiei Democratice Române, alături de PNŢCD, PSDR, Partidul Ecologist, Alianţa Civică și UDMR. După jumătate de an, Câmpeanu decide ieşirea PNL din CDR.

În 1993, la șefia PNL vine Mircea Ionescu Quintus, fapt care atrage un val de nemulţumiri în partid.

Mircea Ionescu-Quintus obține un al doilea mandat în fruntea PNL în mai 1997, iar funcţia de prim-vicepreşedinte îi revine lui Valeriu Stoica. Peste doar un an și jumătate, Stolojan ajunge la șefia PNL.

Anii 2003 – 2004 marchează înfințarea Alianţei Dreptate și Adevăr, formată din PNL și Partidul Democrat.

În octombrie 2004, Theodor Stolojan se retrage din fruntea PNL și din cursa prezidențială, invocând motive de sănătate. Candidatul Alianței DA pentru Cotroceni devine Traian Băsescu.

Conducerea PNL e preluată de Călin Popescu Tăriceanu, până în 2009.

În acești ani, Tăriceanu îi exclude din partid pe Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica. Valul de demiteri se finalizează cu lansarea, de către Stolojan, a Partidului Liberal Democrat. PLD va fuziona ulterior cu PD-L ul lui Băsescu, luând naştere Partidul Democrat Liberal.

La Congresul din martie 2009, Călin Popescu-Tăriceanu e înlocuit la şefia PNL de Crin Antonescu.

Sub conducerea lui Crin Antonescu, liberalii se alianză cu Partidul Conservator, dar și cu PSD. În 2011 ia ființă Uniunea Social Liberală. USL intră la guvernare, în mai 2012, după ce răstoarnă prin moțiune de cenzură Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. La alegerile din decembrie 2012, USL câştigă majoritatea parlamentară și formează Guvernul Ponta 2.

Crin Antonescu e reconfirmat președinte al PNL în februarie 2012, iar prim-vicepreședinte devine primarul Sibiului Klaus Iohannis.

În urma nemulțumirilor din coaliție, PNL decide să se retragă de la guvernare și să rupă USL. Singuri, obțin un scor de doar 15% la europarlamentarele din 2014, iar rezultatul slab îl face pe Crin Antonescu să demisioneaze din partid.

La Congresul din 28 iunie 2014, preşedinte al PNL e ales Klaus Iohannis. Se adoptă și fuziunea cu PDL, iar Iohannis devine candidatul la prezidenţiale al Alianţei Creştin Liberală.

După câștigarea prezidențialelor de către Klaus Iohannis, Alina Gorghiu vine la șefia PNL. Demisionaeză în decembrie 2016, invocând rezultatele slabe de la alegerile parlamentare.

Interimar e numită Raluca Turcan, care ocupă funcția până în iunie 2017, când e ales președinte al PNL Ludovic Orban.

La europarlamentare din mai 2019, PNL se situează pe primul loc, cu un scor de 27% din voturi, obţinând astfel cel mai bun rezultat al său după 1989.

După demiterea Guvernului Dăncilă prin moţiune de cenzură, Orban e desemnat premier. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentRareș Bogdan anunță în premieră că ar putea face parte din noul Guvern Cîțu
Articolul următorLudovic Orban a ajuns primul la Congresul PNL: „Suntem oameni și avem emoții. Am încredere în delegații PNL”