Eurodeputatul Gheorghe Falcă în calitate de raportor PPE în comisia pentru muncă din Parlamentul European, a subliniat printr-un raport de inițiativă proprie al Parlamentului European că în crearea de locuri de muncă este nevoie de o tranziție justă și investiții de impact.

„Tendințele economice, de sănătate și geopolitice au creat rezultate divergente pentru piețele muncii la nivel global în 2023. În timp ce piețele forței de muncă sunt predominante în statele cu venituri mari, statele cu venituri mici și medii continuă să înregistreze un șomaj mai mare decât înainte de pandemia COVID-19.

 La nivel individual, rezultatele pe piața muncii sunt, de asemenea, divergente, deoarece lucrătorii cu educație de bază și femeile se confruntă cu niveluri mai scăzute de angajare. În același timp, salariile reale sunt în scădere ca urmare a unei crize a costurilor, criză în curs de desfășurare.

 Cu siguranță, adoptarea tehnologiei va rămâne un motor cheie al transformării afacerii în următorii cinci ani.

 Cele mai mari efecte de creare și distrugere a locurilor de muncă provin din tendințele de mediu, tehnologie și economice. Dintre macrotendințele enumerate, întreprinderile prevăd că cel mai puternic efect net de creare de locuri de muncă va fi determinat de investiții care facilitează tranziția ecologică și digitală a întreprinderilor.

 Impactul majorității tehnologiilor asupra locurilor de muncă este de așteptat să fie net pozitiv în următorii cinci ani.

 Analiza datelor mari, schimbările climatice și tehnologiile de management de mediu, precum și criptarea și securitatea cibernetică sunt de așteptat să fie cei mai mari factori de creștere a locurilor de muncă. Tehnologiile agricole, platformele și aplicațiile digitale, comerțul electronic și comerțul digital și inteligența artificială se așteaptă ca toate să aibă ca rezultat perturbări semnificative pe piața muncii și se prevăd mai multe schimbări a locurilor de muncă, iar noi trebuie să ne asigurăm că rezultatul este pozitiv și prin legislația europeană vom asigura crearea de noi locuri de muncă de calitate”, a transmis Gheorghe Falcă.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentSebastian Burduja, la Forumul Global al Tehnologiei: România are loc la această masă, iar în câțiva ani de zile putem fi membri cu drepturi depline
Articolul următorGREVA profesorilor – Nicolae Ciucă: „Înțelegem neajunsurile! Tot ceea ce ne-am asumat a fost concretizat”