Fostul ministru liberal de Interne Lucian Bode a postat pe o rețea socială un mesaj cu ocazia măsurilor ce oficializează prezența României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene.

“Noul terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional Timișoara a fost inaugurat astăzi. Momentul are o semnificație deosebită, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru România, marcând simbolic dobândirea de către România, din 31 martie, a statutului de membru al spațiului Schengen.

Multe dintre barierele care ne-au limitat mobilitatea și percepția asupra identității noastre europene vor dispărea. Din 31 martie, vom călători fără a mai fi supuși controlului la frontiera aeriană sau navală când ne deplasăm către o țară Schengen.

Este un moment istoric la care asistăm în aceste zile. Drumul pe care l-am parcurs până acum a fost deosebit de complex, fiind implicate toate structurile statului român, de la Președintele României și Guvernul României, până la structurile Ministerului Afacerilor Interne și administrațiile locale.

Trebuie spus că cei mai consistenți și relevanți pași pentru aderare au fost făcuți în perioada guvernărilor liberale din ultimii ani, când s-au depus cele mai semnificative eforturi pentru susținerea cauzei României.

Mă consider parte a acestui drum pe care l-am parcurs și mă bucur că România va participa cu drepturi depline la masa deciziilor privind spațiul Schengen de la Bruxelles.

Fost ministru liberal de Interne: Acum ne aflăm într-o etapă intermediară

În perioada mandantului în fruntea Ministerului Afacerilor Interne, au avut loc peste 12 reuniuni ale Consiliului UE în format Justiție și Afaceri Interne și peste 20 de întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre, ocazie cu care am susținut sistematic argumentele aderării României la spațiul Schengen (…) 

A fost un efort fantastic, care prin natura lui, nu întotdeauna a fost foarte vizibil în spațiul public. Miza eforturilor pe care le-am făcut a fost să demonstrez că România, din poziția strategică în care se află, joacă un rol cheie pentru securitatea europeană.

Demersuri similare ca amploare au avut loc și pe plan intern pentru a arăta, dincolo de orice dubiu, că România este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen. 

Relevante în acest sens sunt cele două misiuni succesive de evaluare voluntară a României pe Schengen care s-au desfășurat cu succes, respectiv implicarea României în proiectul-pilot de la frontiera cu Serbia, propus de Comisia Europeană.

Acum, ne aflăm într-o etapă intermediară. Este necesar ca negocierile politice și diplomatice pentru aderarea cu frontierele terestre la spațiul Schengen să fie încheiate cât mai curând.

Apartenența deplină a României la spațiul Schengen este un drept câștigat, nu o favoare care ni se face. România continuă să investească sute de milioane de euro ca parte a eforturilor de a contribui la securitatea spațiului Schengen, fără a beneficia, în schimb, de drepturile care ni se cuvin”, a scris Lucian Bode pe contul său de Facebook.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentPreşedintele Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa, la slujba de Înviere care a avut loc la Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” din Sibiu
Articolul următorRareş Bogdan: „După redistribuire, Alianţa PSD-PNL poate obţine 20 de mandate de europarlamentari”