Rareș Bogdan intervine după votul din Parlament care stabilește un plafon pentru abuz în serviciu la 250.000 de lei. Europarlamentarul liberal susține că PNL nu susține introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu și cere „imperativ” deputaților să modifice proiectul votat de senatori.

„Să fie limpede, PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fără să ne îndreptăm spre pragul de tristă amintire, dintr-o epocă ce trebuie condamnată”, a transmis Rareș Bogdan într-un mesaj pe Facebook, după votul dat miercuri în Parlament.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, le cere „imperativ” colegilor deputați să să corecteze varianta votată miercuri de senatori. 

„Valoarea de referinţă de 250.000 de lei vine din zona legislaţiei care reglementează evaziunea fiscală. Trebuie spus foarte clar, însă, că orice faptă sub valoarea pragului, oricare va fi limita stabilită în Camera Deputaţilor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi recuperarea integrală a prejudiciului. Acum 5 ani am ieşit în stradă, alături de milioane de români, pentru a protesta împotriva OUG 13. Vă asigur că nici eu, nici PNL nu ne-am schimbat. Nu ne călcăm principiile în picioare şi deciziile luate atunci! Marţi, în primul BPN al partidului, vom lua şi o decizie foarte clară în acest sens, iar colegii din Camera vor face ceea ce trebuie, pentru a demonstra că PNL luptă pentru justiţie, nu pentru corupţie”, a mai precizat Rareș Bogdan.

Intervenția lui Rareș Bogdan vine după ce senatorii au votat miercuri introducerea unui amendament pentru ridicarea pragului la abuzul în serviciu la Codul penal.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. 

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților.

Proiectul cu modificările la Codul penal, inițiat de Guvern în decembrie 2022, a fost votat miercuri cu 79 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi 11 abţineri.

Potrivit CCR, în lege trebuie să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, fără a indica valoarea acestuia, însă în proiectul Guvernului nu a fost specificat un plafon pentru abuzul în serviciu.

Modificările au fost introduse sub formă de amendamente formulate de parlamentari PSD; PNL, UDMR, membri în Comisia juridică a Senatului.

Amendamentul depus de parlamentarii PSD-PNL-UDMR: „Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

 
 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentLegile Educației, în Guvern – Ligia Deca: „Reprezintă un jalon în PNRR”! Câți bani câștigă România
Articolul următorPurtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe: Liberalii nu sunt de acord cu acest prag propus în Senat, de 250.000 de lei