Deputatul PNL, Vasile Varga, a anunțat că începând de astăzi angajatorii care încadrează persoane ale căror contracte de muncă au încetat în perioada stării de urgență, tinerii care nu au loc de muncă și nu urmează o formă de învățământ şi nu participă la activităţi de formare profesională, dar și persoanele în vârstă de peste 50 de ani, beneficiază de o serie de facilități, pregătite de Guvernul Orban. Măsurile concrete vin în sprijinul mediului de afaceri, afectat de pandemia COVID-19.

Începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75% și cărora le sunt menținute contactele, beneficiază în continuare, pentru o perioadă de trei luni, de plata unei părți din salariu, reprezentând 41,5 % din salariul de bază. Singura condiție este ca angajatorii să mențină raporturilor de muncă până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri” a spus deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga. 

Parlamentarul brăilean a spus că începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane în vârstă de peste 50 de ani, ale căror contracte de muncă au încetat din motive neimputabile lor, dar  și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca şomeri, vor primi, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni după împlinirea acestui termen. Măsura se aplică și în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere.

De asemenea, indemnizația de șomaj tehnic va fi menținută, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate afectate de restricţiile stabilite prin declararea stării de urgență și a celei de alertă, până la ridicarea acestora.

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentTănase Stamule, PNL: E an electoral şi toată lumea ţipă să dea Guvernul
Articolul următorPremierul Orban despre creștere pensiilor: Realist, pe baza sustenabilităţii economice