Deputata PNL Violeta Alexandru a anunţat depunerea în Parlament, alături de alţi liberali Alexandru Kocsis, Sabin Sărmaş şi Ioan Cupşa, a unui proiect de lege privind introducerea semnăturii electronice în relaţiile de muncă. Ea a adăugat căSSemnătura electronică va fi opţională, iar cine doreşte să semneze în continuare cu pixul, o poate face, informează news.ro.

Propunerea legislativă modifică legea 53/2003 – Codul Muncii şi Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în munca.
 
„Proiect privind introducerea semnăturii electronice în relaţiile de muncă înregistrate! Înţeleg foarte bine cât de mult s-a schimbat piaţa muncii şi am covingerea că statul, legislaţia, regulile trebuie să se adapteze acestor schimbări. Nimic nu trebuie să ţină pe loc modernizarea relaţiilor de muncă! Nu ştiu în câţi ani s-ar fi schimbat lucrurile, adevărul este că pandemia ne-a împins puţin mai repede în această direcţie. Sunt lecţii învăţate anul trecut pe care ar fi păcat să le pierdem. Conform unui studiu Eurofound, numărul angajaţilor români care lucrează în telemuncă/muncă la domiciliu a crescut la 24% în 2020 faţă de 0,1% în 2010.
 
Interesul unui stat modern, adaptat vremurilor trebuie să fie acela de a crea cele mai simple, favorabile condiţii în care oamenii să muncească. Să muncească acolo unde au randament! Eu recunosc că aceasta este preocuparea mea. Am văzut cum, în domeniul muncii, aparatul public îşi creează reguli, proceduri peste proceduri (din diverse motive, mai ales pentru ca să se acopere de hârtii) uitând, probabil, că nu hârtiile şi procedurile aduc venituri la buget ci munca oamenilor. Îi agasezi, îi sufoci cu reguli absurde şi hârtii inutile, îi descurajezi până pleacă să muncească în altă ţară, de exemplu, mai arata news.ro.
 
În acelaşi registru, semnalul pe care l-a dat Guvernul liberal, anul trecut – finanţând, pentru prima dată în România, achiziţia de echipamente pentru telemuncă (când nu multe ţări europene au făcut-o) – a fost acela că înţelegem foarte bine evoluţiile din piaţa muncii şi, mai mult, că îi sprijinim pe oameni să muncească acolo unde se simt cel mai bine. Tot anul trecut am lucrat mult pe tema digitalizării relaţiilor de muncă, simt importanţa acestui subiect pentru piaţa muncii de astăzi.
 
Acum a venit momentul să finalizez proiectul vizând:
 
– semnătură electronică la CIM/alte documente ce derivă din relaţia de muncă;
 
– semnătură electronică pe dovada efectuării instruirii SSM (în prezent se face pe hârtie, cu pixul)
 
– control şi arhivare în format electronic documente de muncă;
 
Alături de colegii mei: deputaţii Alexandru Kocsis, Sabin Sărmaş, Ioan Cupşa. La mine totul se bazează pe munca în echipă. Semnătura electronică va fi opţională! Cine doreşte să semneze în continuare cu pixul, o poate face! Cei care văd că România s-a schimbat, să ştie că liberalii înţeleg bine aceste schimbări. Modernizăm piaţa muncii împreună!”, a scris Violeta Alexandru joi pe Facebook. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentPNL Dâmbovița îl susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat de președinte al partidului
Articolul următorRealitatea din PNL – Bogdan Bola, deputat