Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat, marți seară, la emisiunea “Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că, dacă majorarea pensiilor cu 40% va intra în vigoare, România se îndreaptă spre un scenariul precum cel al falimentului grecesc, menționând că, totodată, cursul valutar va urca la 5 lei, moment în care “Ciolacu și gașca lui” trebuie să-și dea demisia.

“Pericolul pentru România este foarte mare și a fost conștientizat chiar anul trecut de Guvernul care astăzi se face că uită discuțiile pe care le-am avut anul trecut cu agențiile de rating și cu FMI. În acel document pe care l-am făcut public, scria foarte clar că nu pot să crească punctul de pensie fără să scadă drastic investițiile, fără să depășească deficitul bugetar și de aceea se propunea o reeșalonare a punctului de pensie. Efectele erau imediate și erau și acolo menționate: retrogradarea ratingului de țară, scăderea ratingului de țară a României, ceea ce înseamnă imediat dobânzi foarte mari, inflație, companii care s-ar putea să fie închise, o aruncare a României într-o criză similară cu cea din 2008-2009. Deci atunci au conștientizat și au făcut acel document, astăzi nu vor să recunoască acest lucru. Sunt, se pare în disperare, știu foarte bine că vor pierde și, din disperare, folosesc acum Parlamentul, unde mai au încă majoritate și îi amăgesc pe oameni. Ceea ce s-a putut face anul acesta este tot ce s-a făcut la rectificarea bugetară. Orice plus ne va costa mai mult și riscăm stabilitatea economică a României”, a declarat Florin Cîțu, la Realitatea Plus.

Ministrul Finanțelor Publice a mai precizat că România se îndreaptă spre un scenariu precum cel al Greciei.

“Este scenariul spre care ne îndreptăm (cel al Greciei –n.r.) dacă mergem cu această majorare și România a văzut acest lucru în 2008, când aceeași majoritate toxică care și atunci a votat pe bandă rulantă legi populiste și au aruncat România în criză în perioada 2009, 3-4 ani de zile, de abia ne-am revenit. Dacă voiau cu adevărat să-i ajute pe români și puteau găsi soluții să crească pensiile cu 40%, o făceau anul trecut, nu aruncau exact acum cu … în perioada campaniei”, a completat liberalul.

Florin Cîțu a mai spus și că, în acest caz, va crește cursul valutar, iar moneda națională se va deprecia.

“Dacă trece această lege, imediat cursul s-ar deprecia și ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă și inflație. Eu atunci le-aș cere lui Ciolacu și găștii lui să-și asume deprecierea monedei naționale. Să vină să spună românilor că da, au făcut asta, și efectele se văd. Și să-și asume și că se va întâmpla, cursul va merge mai sus, spre 5 lei, eu spun că trebuie să vină să-și dea demisia pentru că sunt direct responsabili de ceea ce se întâmplă în perioada următoare”, a conchis ministrul.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentPremierul Ludovic Orban: Nu ne dorim cresterea niciunei taxe si a niciunui impozit
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 73. Alegerile, motiv de sărbătoare la români