Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat cum se va folosi semnătura electronică la încheierea contractelor de muncă de acum înainte, în special în această perioadă de pandemie, când foarte mulți lucrează în sistem de telemuncă.

Guvernul a discutat Ordonanța de Urgență pentru folosirea semnăturii electronice pentru încheierea contractelor de muncă şi în relaţii cu instituţiile statului. Ministrul Raluca Turcan a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern de joi, că această OUG va da posibilitatea angajatorului şi să achiziţioneze semnătura electronică pentru angajat. 
 
„O ordonanţă de urgenţă include prevederi privind folosirea semnăturii electronice avansată sau calificată însoţită de marca temporară în încheierea contractelor de muncă, în relaţiile cu instituţiile statului, pentru angajatori sau angajaţi şi de asemenea această ordonanţă de urgenţă va da posibilitatea angajatorului să achiziţioneze semnatura electronică pentru angajat”, a anunțat, joi, Raluca Turcan, după ședința de Guvern.

„Tot prin această ordonanţă de urgenţă am încercat să simplificăm activităţile în telemuncă, ţinând cont de faptul că în momentul de faţă avem declarate aproximativ 400.000 de contracte cu clauză de telemuncă, comparativ cu 50.000 de contracte existente anul trecut în aceeaşi perioadă. Pentru facilitarea relaţiilor de muncă la distanţă, astăzi prin această ordonanţă de urgenţă dăm posibilitatea pregătirii angajaţilor de la distanţă pentru activitatea în telemuncă, dăm posibilitatea să se folosească semnătura electronică în încheierea contractelor de telemuncă.

Nu mai puţin importantă este şi prevederea prin care în activitatea de telemuncă instruirea angajaţilor de către angajatori să prevadă şi obligativitatea angajaţilor de a păstra confidenţialitatea documentelor pe care le manipulează în activitatea de la distanţă şi, de asemenea, tot pentru activitatea digitală am inclus şi obligaţia de a arhiva digital contractele de muncă şi alte documente elaborate în relaţiile de muncă”, a mai explicat Raluca Turcan.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentBucălău: Moral ar fi fost să fim și noi consultați
Articolul următorMinistrul Energiei, Virgil Popescu: ”Împreuna mergem mai departe”