Ministerul Apărării Naţionale organizează marți, 24 ianuarie, împreună cu autorităţile centrale şi locale, ceremonii militare şi religioase în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

Românii sărbătoresc la 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti – Moldova şi Ţara Românească şi prima etapă în crearea statului unitar român modern. 

Președintele Klaus Iohannis, alături de premierul Nicolae Ciucă vor participa la ceremonia organizată marți în Capitală, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

În Bucureşti va avea loc, de la ora 10.00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, o ceremonie de depunere de coroane de flori, anunță Ministerul Apărării Naționale, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

Tot în Capitală, se va desfăşura, de la ora 12.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I o ceremonie în care vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”şi Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt”.

Ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române oficiază slujba de TE DEUM în toate bisericile din Patriarhia Română marți, 24 ianuarie, anunță Patriarhia Română. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut, notează basilica.ro.

Marţi, 24 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală. Vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon Rusailă al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. La ora 11:00 va fi oficiată slujba de Te-Deum în Catedrala Patriarhală, urmată de cuvântul ierarhului slujitor.

 În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național”.

Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii națiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877 – 1878 și la îndeplinirea idealului național de unire a tuturor românilor în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de națiunea română pe drumul modernității și al integrării europene.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentMarcel Boloş, anunţ despre majorarea pragului de venit pentru cardurile de energie: “Există această posibilitate”
Articolul următorPremierul Nicolae Ciucă: Istoria ne dovedește că unirea aduce siguranță. Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul și viitorul nostru european!