Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că rotația guvernamentală se va întâmpla și a apreciat că nu există o alternativă viabilă la această coaliție, iar organizarea de alegeri parlamentare anticipate este complicată.

În conferința de presă comună cu cancelarul german, președintele a răspuns unei întrebări dacă ia în calcul varianta în care PSD și PNL nu se vor înțelege și vor ajunge la alegeri anticipate.

Șeful statului a spus că politicienii au înțeles că țara trebuie guvernată de un guvern cu o susținere solidă în Parlament, precizând că este mulțumit de cum a guvernat Excutivul condus de Nicolae Ciucă.

„Nu cred că s-a așteptat cineva ca această coaliție să funcționeze numai cu lucruri bune, e o coaliție complicată, dar s-au înțeles. Întrebarea este cum se continuă pentru că în câteva luni sau săptămâni ar trebui să se producă rotația. Această rotație este posibilă și se va întâmpla. Nu cred că există o alternativă viabilă la această coaliție. În același timp, va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate. Mă voi implica pentru buna funcționare a lucrurilor”, a precizat Klaus Iohannis.

„Complicat de ajuns la alegeri anticipate, nu sunt prevăzute în Constituție”, a subliniat președintele.

„Alegeri vor fi, cel mai târziu la finalul anului viitor. Încă o dată, eu cred că se va întâmpla rotația și această coaliție va merge mai departe. Nu sunt motive de îngrijorare, nu vreau să dau exemple din vecinătatea mai apropiată sau mai îndepărtată, dar nu vom avea alegeri după alegeri, după alegeri”, a mai declarat președintele Iohannis.

Explicațiile președintelui vin în contextul în care în ultimele zile subiectul anticipatelor a fost reluat de liderul partidului extremist AUR. George Simion a scris duminică pe Facebook că ”sunt 90%  șanse ca pe data de trei septembrie să fie organizate alegeri anticipate”.

Antena 3 a anunțat în cursul dimineții de luni că PNL și PSD nu se mai înțeleg în ce privește rotativa guvernamentală și că ar avea o strategie în ce privește declanșarea de alegeri anticipate.

Potrivit surselor G4Media.ro, alegerile anticipate nu sunt însă susținute la vârful celor două mari partide.

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a afirmat, pe 21 martie, că, dacă ar decide singur, ar opta pentru alegeri anticipate, pentru că 2024 este un an de „stagnare” şi este necesară o majoritate stabilă la guvernare.

„Dacă eu aş fi cel care decide singur, eu aş face anticipate în acest an. Trebuie să fim de acord cu toţii, cei care formăm o majoritate, apoi trebuie să fie de acord şi preşedintele ţării, fiindcă fără el nu poţi să faci anticipate. Şi trebuie să explici în primul rând cetăţenilor. De ce aş face eu anticipate, dacă ar fi după mine? Anul 2024 este un an electoral. Se întâmplă foarte rar ca să avem toate alegerile într-un singur an – din mai, până în noiembrie. Asta înseamnă, cunoscând cât de cât ce înseamnă un an electoral, că administraţia centrală în primul rând se va aşeza, va aştepta să vedem ce se întâmplă”, a declarat Kelemen Hunor la TVR Info, citat de Agerpres.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentNicolae Ciucă, de Ziua Jandarmeriei: Jandarmii români sunt mereu la datorie pentru a-i ajuta pe cetăţenii care au nevoie de sprijin şi a menţine ordinea şi siguranţa comunităţilor
Articolul următorNicolae Ciucă a avut o întrevedere cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Despre ce au vorbit cei doi oficiali