Muzeul Național Brătianu, din Ștefănești, și-a deschis azi porțile, domeniul care a aparținut Brătienilor putând fi vizitat de mâine de publicul interesat, după ce Ministerul Culturii l-a preluat în administrare anul trecut. Premierul Ludovic Orban a participat la inaugurare. 

Inaugurarea a avut loc în prezența premierului Ludovic Orban, a ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, a lui Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, prefectului judeșului Emanuel Soare și Adrian Miuțescu, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. Managerul Mihai Alexandrescu l-a avut alături pe omologul de la Muzeul Național Peleș, Narcis Dorin Ion, care și-a adus contribuția la amenajarea noului muzeu argeșean.

Imagine

Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal.  “Am o mare satisfacţie sufletească că pot să fiu azi prezent, aici, la un moment important, în locul unde s-a făcut istorie. Vreau ca acest moment să fie şi un moment de continuitate în zidirea unei Românii puternice(…) Prin intermediul unui proiect de lege care a readus în proprietatea statului Vila Florica, putem să dăm românilor un loc în care să se întâlnească cu istoria”, a declarat premierul Ludovic Orban.

La final, primul ministru a fost invitat să planteze un setajr. Copacul fusese însă deja planat dinainte iar primul ministru a remarcat acest lucru întrebând:  ” Ce aţi făcut l-aţi plantat voi?” 

Imagine

Vila Florica, din Ștefănești, este atestată documentar încă din anul 1829, toţi cei șapte copii ai lui I.C. Brătianu crescând în ea. Domeniul în care a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români era compus cândva din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi observator astronomic. În casa premierului Independenţei a fost educat viitorul prim-ministru al Marii Unirii, Ionel Brătianu, dar şi reputatul finanţist, Vintilă Brătianu. Pentru dinastia Brătianu, educaţia copiilor a fost mereu o prioritate.

De-a lungul anilor, capela a primit spre odihnă veşnică pe cei mai mulţi dintre membrii familiei Brătianu: Ion C. Brătianu (1821-1891), Florica Brătianu (1862-1865), Ion I.C. Brătianu (1864-1927), Vintilă I.C. Brătianu (1867-1930), Constantin (Dinu) I.C. Brătianu (1866-1950), Pia Brătianu (1841-1920), Sabina Cantacuzino (1863-1944), Tatiana Niculescu-Dorobanţu (1870-1940), Maria Pillat (1868-1945), Ion Pillat (1891-1945), Gheorghe I. Brătianu (1898-1953), Ioana G. Brătianu (1929-2009), Eleonora Brătianu (1922-2011).

 

Sursa: Realitatea de Arges

Articolul precedentOvidiu Raețchi: România să scrie în lege că poate încheia contracte în sectoarele de infrastructură strategică doar cu state din spațiul euro-atlantic
Articolul următorLudovic Orban la 145 de ani de la înființarea PNL: Un partid pro-civilizație care s-a asociat cu toate momentele importante din istoria României