Primăria Constanța pregăteşte proiecte de investiţii care ar totaliza 358 de milioane de euro, majoritatea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Într-o discuție la o televiziune locală, primarul liberal al municipiului de la malul mării, Vergil Chițac, a anunțat că el și echipa sa de la primărie lucrează non-stop în acest moment la proiecte de 358 de milioane de euro – două proiecte de mobilitate, un spital municipal policlinic, trei de regenerare urbană și încă trei de termoficare.

“Constanța trebuie să fie un mare șantier, avem mari-mari rămâneri în urmă. Eu și colegii mei de la Direcția Dezvoltare și Fonduri Europene, de fapt cu toate direcțiile din primărie am stabilit așa – anul acesta este dedicat în totalitate pregătirii de proiecte. Am stabilit care sunt cele pentru care aplicam și am făcut deja fișele respective, pe care le-am depus la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, a anunțat Chițac la Dobrogea TV.

“E limpede că primii bani accesați prin programele operaționale nu vor veni mai devreme de finalul lui 2022, încă nu au fost finalizate negocierile, e nevoie de licențieri pentru autoritățile de management, acestea trebuie să elaboreze ghidurile etc. Apoi se deschid apelurile și sesiunile de depunere. Dar până atunci putem accesa bani din PNRR.

Singura cale de capitalizare si dezvoltare sunt fondurile nerambursabile. Proiectele vor fi cu atât mai eligibile cu cât vor fi mai mature. Ce înseamnă matur – să ai nota conceptuală, studiile de prefezabilitate și de fezabilitate, proiectul tehnic. Iar pe PNRR se poate face chiar licitația de execuție a lucrărilor cu clauză suspensivă, adică atunci când îți vin banii, deja te poți apuca de lucrări.

Dacă va duce la capăt această primă tranșă de proiecte, Constanța se poate alătura topului orașelor-reședință care au renăscut cu bani europeni. Presiunea este imensă nu doar electoral vorbind, ci la modul cât se poate de pragmatic – vă spun, cu PNRR nu e glumă. Aplicăm la proiecte pe care trebuie să le facem, altfel dăm toți banii înapoi plus dobânzi penalizatoare”, a declarat primarul din Constanța.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentA fost numit noul prefect de Gorj
Articolul următorPremierul Cîțu despre dosarul 10 august: ”Vom vedea dacă mai există alte căi de atac, dacă se poate face ceva”