Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, îi indeamna pe romani sa „nu cada prada manipularilor cu privire la rationalizarea alimentelor, la prezenta masinilor Armatei pe strazi sau alte bazaconii ce nu tin de actuala situatie a Romaniei!”, scrie aktual24.ro

Presedintele Romaniei a anuntat ieri ca va institui starea de urgenta. Astazi va fi pregatit decretul si continutul acestuia. In cursul zilei de maine vom afla cu totii continutul acestui decret si prevederile noii situatii pe care va trebui sa o traversam in urmatoarele saptamani.

Premierul Ludovic Orban va face astazi la ora 18 o declaratie de presa, care va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri, atat cat va fi nevoie, pentru a fi lamurite toate aspectele starii de urgenta. Veti afla cu totii reglementarile cu privire la circulatia persoanelor, a transportului in comun, cu privire la continuarea activitatii pe santierele de constructii, in fabrici, circulatia in mall-uri si ce se va intampla cu restaurantele, cafenelele, cinematografele, precum si cu universitatile, scolile, gradinitele si cresele.

Va rog din suflet sa nu cadeti prada manipularilor cu privire la rationalizarea alimentelor, la prezenta masinilor Armatei pe strazi sau alte bazaconii ce nu tin de actuala situatie a Romaniei! Veti afla toate reglementarile, vor fi explicate pana le va pricepe toata lumea. Rugamintea cea mai mare este de a le respecta intr-un mod constient si responsabil. Romania are nevoie mai mult decat oricand de cetateni cu capacitate de intelegere si maturitate.

Haideti sa incercam sa ne calmam si sa fim rationali!

Nu este momentul razboaielor politice sau al reglarilor de conturi! Apropos – pentru cei care isi pun intrebari cu privire la lipsa unor parlamentari liberali de la votul Guvernului Orban, ieri la parlament: au fost prezenti doar 5 senatori liberali si au lipsit 22. Daca cei care au lipsit s-ar fi aflat la vot, fapta lor ar fi fost considerata infractiune, s-ar fi ales cu dosar penal. Cei 22 au participat la sedinta BPN de lunea trecuta si, de asemenea, au participat la sedinta de grup de la Senat, fiind in aceeasi incapere cu senatorul Chitac. Lipsa lor este justificata. Cat priveste absenta unor deputati, la randul lor, acestia au fost in aceeasi incapere cu senatorul Chitac sau deputatul Heius si s-au autoizolat la domiciliu. Spre exemplu, Robert Sighiartau sau Pavel Popescu. Au procedat legal si extrem de responsabil. Asta ca sa lamurim lipsa unor deputati si senatori de la vot.

In ceea ce ma priveste, chiar daca rezultatul testului este negativ, procedez exact cum trebuie in aceasta situatie si respect intocmai recomandarile autoritatilor. Sunt autoizolat la domiciliu.

Singura sansa pentru a trece de aceasta perioada dificila este sa incercam sa limitam sau sa evitam, pe cat se poate, contactul cu oamenii si sa incercam sa intelegem toate recomandarile autoritatilor statului.

Romania trece printr-o situatie fara precedent si nu este momentul sa facem nici pe smecherii, nici pe descurcaretii, nici pe desteptii. Trebuie sa fim, pur si simplu, disciplinati”,  scris Rares Bogdan pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, sambata seara, stare de urgenta incepand de saptamana viitoare.

„Este foarte important ca masurile care vor fi luate sa fie luate la timp, in asa fel incat sa prinda, iar pentru a face posibila aceasta lupta cu toate instrumentele prevazute de lege am decis sa decretez stare de urgenta la inceputul saptamanii viitoare”, a spus seful statului dupa ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functii de catre membrii Cabinetului Orban III.

El a subliniat ca starea de urgenta va face posibila alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.

„In acest fel, Guvernul va avea posibilitatea sa aloce mai multi bani domeniului sanatatii, mai multi bani pentru medicamente, mai multi bani pentru aparatura medicala absolut necesara. In acelasi fel, aceasta situatie va permite sa se realizeze achizitii intr-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate punand astfel la dispozitia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona in modul cel mai eficient criza generata de coronavirus”, a explicat Iohannis.

Presedintele a facut apel la romani sa evite contactele care nu sunt absolut necesare si sa se informeze din surse publice.

„Dragi romani, autoritatile isi fac treaba, Guvernul si-a facut treaba si pana acum foarte bine, dar singuri nu vom reusi sa facem decat o parte din treaba care trebuie facuta. Avem nevoie de voi, dragi romani! Avem nevoie de voi ca sa respectati indrumarile, indicatiile autoritatilor, avem nevoie sa respectati regulile de igiena care sunt transmise pe canalele publice si da, avem nevoie sa evitati contactele care nu sunt absolut necesare – stiu ca acest lucru este putin mai greu – si da, avem nevoie sa va informati corect, din surse publice, direct de la autoritati”, a aratat Iohannis.

Articolul precedentANUNȚ de ultimă oră de la Ministerul de Interne. Măsuri fără precedent în România
Articolul următorMesajul lui Oreste Teodorescu către populatie