Teroare în trafic
Fapt divers: aproape 60 de răniți și cam tot atâtea mașini avariante în accidente în lanț produse într-o singură zi, pe o singură autostradă. Aproape că nu este zi, de altfel, fără un carambol pe autostrada spre mare. La fel și pe A1 sau pe A3. Comentăm, ridicăm din umeri, ne facem cruce și mergem mai departe. Scapă cine poate. Restul, sunt statistici. Rată dublă de mortalitate pe străzi față de media europeană, zeci de mii de morți în ultimii ani pe șosele.
E război și ne facem că nu-l vedem. Inamicul este fiecare șofer care s-a urcat la volan ca să ne strice ziua. Claxoane, flash-uri, înjurături și semne obscene. Toți suntem mai deștepți ca celălalt de la volan, toți avem mai multă prioritate, toți avem un lucru mai important decât celălalt și asta ne dă dreptul să tăiem calea, să depășim pe linie continuă, să depășim coloanele de mașini pe banda de rezervă. Aceiași șmecheri de la volan sunt însă mielușei când circulă pe șoselele vesticilor. Acolo știu de frica amenzilor, știu regulile de circulație și uită de claxoane și flash-uri. De cum trec, însă, granița, gata, sunt cu totul alții. Nesimțiți, periculoși, imprudenți, egoiști și criminali.
Când educația lipsește, rămâne doar argumentul punitiv. Dar la noi sunt șanse mai mari să primești amendă că ai trusa de prim-ajutor expirată, decât că ai încălcat vreo regulă de circulație. De ce? În primul rând, camerele de luat vederi și radarele lipsesc de pe șosele, evident, deliberat, pentru ca “bizonii” să zburde fără griji. Panourile de avertizare de pe autostrăzi sunt stricate. (De exemplu, pe A2, în dimineața carambolului, era funcțional unul singur, la intrare pe autostradă.) În al doilea rând, poliția face tot ce poate să păstreze aparențele că veghează traficul. În realitate, se chinuie să deranjeze la minimum descreierații șoselelor. Concret, Poliția noastră nu se deranjează să patruleze în permanență pe autostrăzi, ca să mai taie din elanul nebunilor de pe șosele. Iar atunci când pune filtre, la instalează la începutul și la sfârșitul autostrăzii, ca să fie siguri că mașinile încetinesc până intră în raza radarului. Pe tot drumul, zeci de kilometri, ești abandonat la cheremul bizonilor agresivi.
Ca să nu mai vorbim de șoferia pe care o deprind bobocii șoselelor. Cine mai face ore de șofat în afara orașului? Cine face cu adevărat ore de șofat și nu bifează doar numărul necesar? Cine mai învață cu adevărat teoria și cine își mai ia pe bune un permis? De altfel, după un potop de permise date pe șpagă, ce să ne mai mirăm! Puțini mai știu să semnalizeze când schimbă direcția de mers, puțini știu că intre pe autostradă când ies dintr-o benzinărie.
Dacă miniștrii n-ar dormi pe bancheta din spate când șoferii lor ar goni criminal pe contrasens, am vedea un plan de creștere a siguranței pe autostrăzi și drumuri naționale. Nu ar fi nevoie de multă poliție pe străzi câtă vreme am avea camere de luat vederi și radare. Dar șefii Poliției sunt mână-n mână cu bizonii din politică, baroni de toate culorile și de toate funcțiile. Niciun vătaj nu vrea să se încurce cu regulile de circulație când este la volan sau pe bancheta din spate. Când sunt, totuși, filmați de alți șoferi, cum s-a întâmplat cu celebrul Bode când era ministru la Transporturi, se uită în altă parte ocupați și se fac că nu au văzut și că nu au auzit.
Așa că, singura speranță, rămâne la oamenii simpli, nu la Bode, Drulă și cine o mai veni la Interne sau Transporturi. De jos în sus trebuie să vină la noi schimbarea. Miniștrii și parlamentarii trebuie strânși cu ușa să miște ceva și pentru siguranța noastră pe șosele. Petiții, demonstrații, grupuri de presiune formate din specialiști, reflectoare puse de presă pe adevăratele cauze ale accidentelor noastre pe șosele. Primul pas: camere de luat vederi și un telverde pentru reclamarea șoferilor indisciplinați în trafic. Al doilea: ridicarea definitivă a permiselor pentru cei care încalcă grav și repetat regulile de circulație. Sună a science fiction?
Sursa: Realitatea Din PNL