Cu nici o lună rămasă până la congres și un vânt perfect de la pupa care-l împingea spre malul victoriei, premierul câștigător big time zgâlțâie periculos barca guvernării. Se răstoarnă sau nu? 

 

De ce a riscat fatal Florin Cîțu? De dragul modernizării României. Așa sună explicațiile sale. Azi-dimineață, cu acoperișul casei în flăcări, își făcea singur curaj pe Facebook: “Succes, România! Astăzi câștigăm big time!”. Cum ar veni, este în joc soarta României, pe care forțele reacționare nu o vor modernizată cu prețul a 10 miliarde de euro, la dispoziția pixului său, să-i împartă pe voturi primarilor PNL, înainte de congres. 

 

Cât de idioți ne poate crede? Se vede deja pe Lună ce urmărește domnul Cîțu: vrea voturi la congres în schimbul banilor din PNDL 3. Altfel, de ce ar băga cărbuni să treacă PNDL 3 de guvern fix înaintea congresului? Miza este curat penală, fără niciun dubiu. Cum să speri să faci praf bani publici ca să obții șefia partidului și apoi să crezi că scapi basma curată? 

 

Frica păzește bostanii. Zicala este valabilă și acum. Ministrul Justiției a făcut un pas în spate când a mirosit că se va lăsa cu belele penale. Pretextul cu ciorna și zilele necesare pentru avizarea proiectului ascunde altceva. În realitate, Stelian Ion nu-și putea asuma o ilegalitate de dragul alegerii lui Cîțu în fruntea PNL. Azi-dimineață, Stelian Ion l-a și avertizat pe premier că ar putea să dea cu subsemnatul.  Afacerea “bani din PNDL 3 contra voturi la congres” riscă acum să scufunde barca premierului. Ce va urma? 

 

Ludovic Orban respinge varianta unui guvern minoritar, la mâna PSD în Parlament. Atunci, cum vor reuși să meargă mai departe PNL și USR? Mingea este, deopotrivă, și la PNL, și la USR.

 

Varianta 1: USR cedează și merge mai departe, în genunchi, la guvernare, cu doi miniștri demiși de un premier instabil, incorect și abuziv, riscând să piardă bruma de electorat care aștepta de la ei reformele în domeniul Justiției. 

 

Varianta 2: USR nu cedează. În acest caz, mingea este la PNL. 

 

Varianta 2.1: PNL îi retrage sprijinul politic lui Cîțu și propune un nou premier, de dragul păstrării coaliției și, pe cale de consecință, a majorității în Parlament. Ar însemna un nou guvern, cu vot de învestitură în Parlament. Varianta este puțin probabilă, din două motive. Primul: Florin Cîțu a preluat de facto partidul, iar locotenenții săi au convocat conducerea centrală a PNL pentru reconfirmarea sa în fruntea guvernului. Al doilea: o altă variantă de premier trebuie convenită și cu președintele Iohannis, cel care, constituțional, desemnează premierul și îl trimite în Parlament pentru votul de învestitură. Deocamdată, președintele pare să-l gireze în continuare pe Cîțu, iar jocul pare controlat, în continuare, de tabăra premierului. 

 

Varianta 2.2: PNL refuză să-l retragă pe Cîțu din fruntea Guvernului, iar USR părăsește guvernarea. În acest caz, se schimbă compoziția guvernului și Cîțu merge în parlament pentru un vot de încuviințare a numirii noilor miniștri. Aritmetic vorbind, fără voturile USR, nu va avea verde pentru noii miniștri, iar guvernul va continua cu interimari în locul miniștrilor USR demisionari. Vom avea un guvern minoritar, la mâna Opoziției, care va pica la prima moțiune de cenzură. Opoziția pare însă total prinsă pe picior greșit. PSD nu avea de gând să dea jos guvernul și este acum paralizat în fața perspectivei. 

 

Nici președintele Iohannis, nici tabăra Cîțu nu-și permit o cedare. Vor merge până-n pânzele albe cu orice preț, pentru simplul fapt că nu contează alegătorul român, ci delegatul PNL. Miza are acum un orizont scurt: 25 septembrie. Președintele vrea partidul, iar partidul vrea bani și funcții. Restul sunt vorbe. 

 

PNL și Iohannis nu-l vor lăsa din brațe pe Cîțu. Vor guverna cu sau fără USR la guvernare, iar, dacă guvernul va pica la prima moțiune de cenzură, mingea va ajunge iar la președintele Iohannis. Cine-l va împiedica să-l propună iar pe Cîțu sau pe altul, tot de paie?

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentUSR-PLUS, decizie-BOMBĂ: Vom susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu
Articolul următorLudovic Orban: NU putem să aruncăm în aer coaliția! Fac un apel la Cîțu, să înțeleagă gravitatea momentului