Cu o săptămână rămasă până la congres, avem deja un rezultat previzibil: PNL a pierdut. 

 

Dacă va câștiga tabăra Cîțu, vom vedea cel mai probabil o scindare a partidului, după ce taberele adverse au săpat tranșee imposibil de trecut. Inevitabil, PNL va continua picajul în sondaje, în condițiile în care va deconta cu vârf și îndesat încă trei ani de guvernare marcați de criză economică și pandemie. 

 

Cu prima ocazie, Florin Cîțu va fi schimbat fără menajamente din fruntea guvernului, iar în linia întâi a partidului va fi adus candidatul cu șanse la alegerile prezidențiale. Emil Boc sau Alina Gorghiu vor ajunge liderii de facto și prezidențiabilii pentru 2024. Indiferent cine va fi împins în față, respectivul lider va fi o simplă marionetă manevrată de Iohannis. PNL va fi o biată căruță în ograda Cotroceniului și un cal bun de călărit de către PSD, în schimbul susținerii guvernului minoritar. Trei ani de guvernare liberală minoritară, cu susținerea PSD, vor fi o rețetă perfectă de sinucidere politică. Anul 2024, cu cele patru rânduri de alegeri, îi va prinde pe liberali nimiciți electoral. 

 

Dacă va câștiga Ludovic Orban, rămâne același risc de scindare a partidului. Cel mai probabil, apele nu se vor limpezi de pe o zi pe alta. Va urma un război de uzură în interiorul partidului, cu atacuri fratricide și lovituri pe la spate. Lupta de guerilă va slăbi încet și sigur partidul. Coaliția se va reface cu USR-Plus, dar PNL va deconta covârșitor criza economică și sanitară. 

 

În ambele scenarii, viitorul nu arată bine pentru liberali. Alegerile din 2024 îi vor prinde erodați electoral. Umbra lui Iohannis la PNL va fi o vulnerabilitate majoră, cu atât mai mult cu cât președintele pierde din popularitate pe măsură ce i se apropie sfârșitul mandatului. De fapt, de acest congres al PNL depinde nu neapărat viitorul lui Ludovic Orban în politică, ci al președintelui. Puterea lui Klaus Iohannis se va topi în timp record dacă Orban va câștiga alegerile la PNL. Dacă nu, atunci Iohannis va mai avea autoritate în stat atâta vreme cât va controla PNL prin slugi fidele. Dacă pierde acest control, președintele va ajunge să ocupe strict decorativ funcția primului om în stat. Va fi un Emil Constantinescu 2, “învins de sistem” cu mult înainte să-și încheie mandatul. 

 

Dincolo de mizele personale ale domnilor Cîțu, Orban, Iohannis, mai avem și miza PNL. Nimeni din partid nu și-a pus însă problema interesului general al organizației. Deviza alegerilor 2021 din PNL: mai bine piară partidul decât să pier eu!

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentFlorin Cîțu, la Congresul UDMR: ”Dragă Hunor, vom sta la guvernare 4 ani de zile. Provocare acceptată!”
Articolul următorPNL Brăila a votat și moțiunea lui Cîțu, după ce în urmă cu 23 de zile o votase și pe a lui Orban