Este incredibil cum un subiect care privește exclusiv drepturile femeilor a ajuns să încingă conversația bărbaților din politica noastră. Parlamentul European a votat o recomandare către cele 27 de state ale Uniunii Europene, menită să întărească dreptul femeilor de a decide în chestiuni care țin de viața intimă. Cu alte cuvinte, politicile autoritariste și ultra-conservatoare de genul celor din Polonia să nu mai fie permise.
În esență, raportul eurodeputatului ceh Predrag Fred Matić statuează că drepturile care privesc reproducerea și sexualitatea sunt drepturi fundamentale ale omului. Parlamentul European le recomandă statelor membre să garanteze femeilor accesul la produse contraceptive de calitate și la prețuri accesibile, dar și la tramente de fertilitate inclusiv femeilor singure. Critică legile restrictive din unele state care împing femeile la avorturi clandestine sau le obligă să își ducă sarcina la capăt împotriva voinței lor. Legislativul european recomandă, de asemenea, educația sexuală pentru copiii din școala primară sau gimnazială.
Sunt simple recomandări. Nu intră nimeni cu armata peste granițele niciunui stat comunitar ca să le impună cu forța. Nu se schimbă nimic după votul dat joi în Parlamentul European. Din păcate, pentru europencele care încă nu au acces la aceste drepturi.
Recomandarea care a provocat controverse dâmbovițene este următoarea:
Întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen.
Bărbații politicieni români s-au simțit direct vizați și au dat-o într-o bășcălie grețoasă. Au redus toată povestea la fake news-ul că bărbații au verde să nască. Nimic despre ce ar trebui schimbat în legislația noastră să întărim drepturile femeilor. Nimic despre necesitatea de a educa sănătos copiii cu privire la reproducere și evitarea unor sarcini nedorite în rândul copilelor care nici nu au pășit bine în pubertate. Nimic despre întărirea drepturilor copilelor traficate, exploatate sexual sau măritate forțat la vârste incredibil de fragede.
Tot ce au vrut să să transmită bărbații noștri politicieni a fost bășcălie ieftină, atacuri la adresa competitorilor politici, mesaje ultra-conservatoare și ultra-populiste.
În timp ce bărbații noștri dâmbovițeni și-au dat coate și au comentat libidinos și deșănțat despre mameloane, uter și alte părți anatomice, femeile noastre din politică au întors capul în altă parte. Nu au văzut, nu au auzit. Nu au ce să le comunice celor peste 10 milioane de femei pe care le reprezintă în vârful instituțiilor statului nostru. Ele sunt asexuate. Nici bărbați, nici femei. Nu se simt vizate nici de retorica masculină dâmbovițeană degradantă la adresa femeilor, nici de revoluția bruxelleză care vizează drepturile femeilor. Deși le numeri pe degete când vine vorba de reprezentarea lor în politică la nivel înalt, nu simt nevoia unei schimbări a acestui statu-quo care stigmatizează orice ascensiune în politică a femeilor. Orice femeie care urcă pe scara afirmării duce după ea trena mânjită de bârfe care mai de care misogine, obscene.
De ce tac femeile din politica noastră dâmbovițeană când vine vorba despre un subiect care privește eminamente drepturile femeilor? Oare voturile femeilor nu contează?
Dezinteresul femeilor noastre politician față de subiect ne arată lașitatea lor viscerală. Ce au oare ele în comun cu sufragetele care mureau în luptă pentru dreptul femeilor de a vota cot la cot cu bărbații? Ce au oare ele în comun cu Malala Yousafzai, împușcată în cap pentru dreptul fetelor de a învăța carte cot la cot cu băieții? Femeile noastre politician stau pitite până trece furtuna din mediul online și ies apoi să să se ia la trântă în declarații cu bărbații, pe niște teme care într-o țară normală le-ar aduce profit electoral fix cât o ceapă degerată. Aștept noile generații de femei politician să le măture pe actualele. Poate ele vor avea mai mult curaj și inițiativă, dar și solidaritate de gen.
Sursa: Realitatea Din PNL