Înțelegem că presiunea patronilor din Horeca este mare. Dar de ce, din nou, experții în sănătate au fost lăsați deoparte? Tocmai când vaccinarea lua viteză și vedeam că sărim binișor de pragul de 100.000 de vaccinați pe zi, decidenții politici deschid șampania înainte de examen. 

 

Nu am trecut de pragul de 5 milioane de vaccinați fixat pentru 1 iunie. Nu suntem nici pe departe în grafic să atingem ținta de 10 milioane de vaccinați până la 1 august. Și atunci de ce ne relaxăm în chiote? De ce dăm de-a valma facilități și pentru vaccinați, și pentru nevaccinați? De ce oare Germania a relaxat restricțiile doar pentru cei vaccinați complet și îi lasă să circule noaptea? La noi, sloganul că nu discriminăm pe nimeni este mai tare decât politica de încurajare a vaccinării sau de protejare a sănătății. 

 

Și, ca să fim și mai contrariați, vedem la scenă deschisă cum prefecții se contrazic cu prim-ministrul sau cu primarul. La București, prefectul anunță una și premierul alta. Alin Stoica spune că masca la birou nu mai este obligatorie, dacă așa decide angajatorul. Florin Cîțu zice că deocamdată nu s-a luat nicio decizie și că vor mai vedea după 1 iunie cum e cu masca la birou. 

 

La Brăila, prefectul anunță că nu se circulă în continuare noaptea și că masca este obligatorie, că așa a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Primarul de municipiu, în schimb, anunță public că va circula noaptea și că nu va purta mască în aer liber, pentru că Hotărârea de Guvern bate decizia luată la nivel local. Ce să mai înțeleagă săracii brăileni? Dar bucureșteni? Și, în general, cetățenii trăitori în spațiul carpato-danubiano-pontic? 

 

Să ne temem sau nu de o recrudescență a coronavirusului? Să mai purtăm sau nu mască? Să ne mai vaccinăm sau nu? Să ne mai facem sau nu griji că ne putem îmbolnăvi? Fiecare va trebui să-și dea răspunsul. În Marea Britanie, un val de relaxare va veni după 17 mai, în condițiile în care britanicii au vaccinat complet aproape 30% din populația adultă, din categoriile cele mai vulnerabile. În România, am vaccinat complet 15% din populația adultă, din toate categoriile de vârstă, mai puțin vârstnicii. Britanicii stau cu ochii pe noua tulpină venită din India. Noi, suntem relaxați. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentPremierul Cîțu: „Românii au înţeles că singura soluţie de ieşire din pandemie o reprezintă vaccinarea”
Articolul următorMiron Mitrea, despre PNRR: „Aproximativ 13% din sumele prevăzute pentru fiecare țară pot fi trase imediat. Pentru România înseamnă vreo 4 miliarde de euro”