În decembrie 2008, se repeta episodul “Dragă Stolo” de la prezidențialele din 2004: Thedor Stolojan se retrăgea brusc din postura de nominalizat la funcția de prim-ministru. În locul lui Stolojan, președintele Traian Băsescu îl desemna rapid pe Emil Boc. O oportunitate fantastică pentru primarul Clujului la acea vreme. Se va repeta fereastra de oportunitate pentru Boc și în 2021? Vor merge liberalii pe mână lui Boc la alegerile pentru șefia PNL? Sau la alegerile prezidențiale din 2024?

 

Campania la prezidențiale va fi mai mult decât o campanie pentru ca Emil Boc să fie a șasea oară reales de clujeni. Va fi cu totul altceva decât desemnarea în funcția de premier. Va fi prima sa tentativă de a culege voturile tuturor românilor. Va fi o luptă crâncenă, cu lovituri acolo unde doare mai tare. Unde va fi călcâiul lui Ahile în cazul eventualului candidat la prezidențiale Emil Boc? 

 

În primul rând în momentul 2010, când a tăiat salariile bugetarilor cu 25%. Ar fi tăiat și pensiile, dar nu l-a lăsat CCR. Au uitat oare așa repede românii? Îl vor fi iertat până în 2024? Din păcate, riscăm să traversăm o perioadă turbulentă economic. Posibil să nu fie dispuși românii să riște să-l readucă pe Boc la butoane, într-o perioadă de criză economică post-pandemică. 

 

Episodul 2010 a îngropat partidul pe care Emil Boc l-a condus. PDL a pierdut doi ani mai târziu alegerile locale și a fuzionat cu PNL, ca să scape de furia alegătorilor. Vor merge oare liberalii pe mâna fostului om al lui Traian Băsescu, pe mâna celui care și-a îngropat deja un partid pe care l-a condus? 

 

Rămâne însă lipit de imaginea fostului președinte PDL și episodul din 2014, când o proslăvea pe Elena Udrea, ne-o prezenta drept mare reformistă economistă, bună de Cotroceni. Emil Boc ne anunța că este primul care semnează pe lista de susținători ai Elenei Udrea la prezidențiale. De ce a făcut acest gest? Până și Elena Udrea știa că Boc o susține din slugărnicie, nu pentru că îi apreciază așa-zisa viziune economică reformatoare. Acum, domnul Boc apreciază reformismul din domnul Cîțu. Să avem încredere în ceea ce ne recomandă? Oare ce interese meschine se ascund și în spatele acestei susțineri?

 

Nu în ultimul rând, rămâne întrebarea ce vor spune vechii liberali despre ideea de a se da pe mâna unui fost PD-ist, fost PDL-ist? Pe mâna unui om al fostului lor adversar Traian Băsescu? Cum de a ajuns vechiul PNL să se pună la picioarele foștilor PDL-ști? Cum va accepta orgoliul lor o asemenea cedare?

 

Și cum va putea justifica domnul Boc argumentul “benzinei”? Emil Boc, un om ajuns la 54 de ani, spune altul, de 58 de ani (Ludovic Orban), că “l-a lăsat benzina”. Peste 3 ani, când ar putea ajunge candidat la prezidențiale, domnul Boc va avea exact vârsta la care însuși domnia sa spune că te lasă “benzina”… Sau nu va mai fi valabil argumentul vârstei în cazul său? 

 

Pericolul ruperii  PNL după atâta tensiune strânsă până la congres rămâne real, oricâte dezmințiri va da în presă domnul Boc. Dacă tabăra Cîțu va continua cu atâta înverșunare vânarea susținătorilor lui Orban, istoria se poate repeta. Cui ar folosi o dreaptă fragmentată în 2024, anul celor patru rânduri de alegeri?

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentCostel Barbu îi răspunde lui Emil Boc: Să vii tu să ne explici ce merite are Klaus Iohannis, pe care l-ai refuzat în 2014, și să îl blamezi pe Ludovic Orban este mai mult decât revoltător!
Articolul următorFlorin Cîţu: Guvernul va acorda ajutoare pentru familiile afectate de inundaţii